20080906

break'n'chill Sessions

break'n'chill Sessions

Locus Solus'ta gerçekleşmiş 6 ( Mayıs sonunda paylaştığım liste de dahil edildiğinde 7) break'n'chill gecesine ait şarkılar, yeniden mikserden geçti ve "break'n'chill Sessions" ortaya çıktı. Kaliteli müziğin Türkiye'de yeniden tanımlanabilmesine yardımcı olabilmek ve bu müzikleri daha çok kişiye ulaştırabilmek amacıyla paylaşılan bu mikslenmiş derleme serisi kulaklarınızla buluşmayı ve size en keyifli anları yaşatmayı bekliyor.

break'n'chill'in açılımı, içindeki müziklerin açılımıyla aynı. break'ler, brokenbeat ve chill-out / lounge müziklerini de içermesi bu terimi oluşturmuş gibi görünebilir. Oysa kastedilen açılım, hayata doğru bir açılım, yani break'n'chill'i hayatın içerisindeyken rahatlamak, uyumu yakalamak, mevsime / keyfe göre serinlemek ya da ısınmak, kendini müziğin ve şarkıların akışına bırakmak üzere bir köşesi olmayan "kırılma noktası" diye tanımlamak daha doğru.

break'n'chill sesleri, ne tamamen ambiyans odaklı, ne sürekli sert ritmlerle üzerinize baskı uygulayacak, ne de asansör müziği olarak tanımlanabilecek sığ müziklerden. Bu seriyi sadece bir türe ait olarak etiketlemek imkansız, çünkü geçmişi, bugünü ve şu anda yetenekli ellerce cesurca oluşturulmakta olan geleceği bir olarak ele almadan müziği bir bütün olarak anlatabilmenin de imkansızlığının bilincinde derlendi her bir Session. Jazz olmadan hip-hop eksik kalır. Elektronik ritmler, sentezlenmiş sesler olmadan, enstrümanların sınırları yeniden tanımlanmadan nu-jazz, hala keşfedilmeyi bekler. Eski/yeni kayıtlardan alınan samplelar kesilmeden, yeniden biçimlendirilmeden elektronik müziğin ruhsuz ve mekanik yapısından kurtulması zorlaşır. Funk ve rare groove'lar olmadan dans müziği aynı ritmik dijital yapılara takılır kalır, günümüzde birazcık da olsa dikkatli kulakların farkedeceği üzere. Bossa nova olmadan, jazzdan türeyen daha rahat dinlenebilir formlardan birisi, belki de en sakini, en mutlu edeni, zaman zaman en melankoliği bizlerden uzak kalır. Bunların her biri beklemediğiniz bir anda karşınıza çıkabilir break'n'chill miksleri müzik çalarınızdan kulağınıza, oradan da beyninize ve en son durakta ruhunuza yol alırken.

Toplamda 13 saat süren bu benzersiz seride, elektronik müziğin çoğunlukla arka planda, sizlerden uzakta duran/tutulan en iyi şarkılarından bazıları derlenmiş durumda. Birkaç klasiği ve yeniden yorumlanmış şarkıyı da unutmamak gerekli elbette. Gözünüzü kapattığınızda dünyanın (ya da evrenin) pek çok yerine sürüklenmek size kalmış. Bu güçlü "müzik görselliği", içerdiği pek çok şarkının sinematik olarak tanımlanmasının nedeni. Ayrıca birkaç film müziği bestecesinin seride yer alan şarkıları da bu alanda son vurguyu oluşturmaya yardımcı olmaya hazırdır.

Break'n'chill, ne yazık ki Ankara'nın, hatta Türkiye'nin sesini pek taşıyamıyor. Norveç, İngiltere, Amerika, Fransa, Macaristan, İtalya, Avusturya, Brezilya, Almanya, Polonya... Bütün bu ülkelerden gelen sesler bir yerlerde yer alıyor break'n'chill içerisinde, ama sayılı konuk sanatçı hariç Türkiye'den kimse yok kendimizi evimizde hissettirebilecek, çünkü Türkiye'de bu müzikleri yapabilenler de yok denecek kadar az, en iyi ihtimalle bile. Ve belki de bu nedenlerle, bu derleme çalışması Türkiye'de kendi alanında yapılmış ilk ve tek derleme serisi. IEF daha iyisini yapana kadar, en iyisi de bu olarak kalacaktır büyük ihtimal.

Jazz, hip-hop, nu-jazz veya downtempo severler zaten seriye hemen ısınacaklardır. Müziksiz yapamayanlar, müzikte zeka ve kişilik arayanlar, sadık dinleyiciler ya da müzisyenler de eminim uzunca bir süre bu seriyi ellerinin altında ya da mp3 çalarlarında dikkatle tutacaklar ve daha fazlasını arayacaklar :) Pek çok tarzda, gün içerisinde herhangi bir anda size eşlik edebilecek müziklerin yeniden tanımlanmasına hazır olun.

Ve zihninizi tazeleyin ;)


--*--*--*--*--*--*--

Dinlemek için:

Dosyaların rapidshare listesi: http://rapidshare.com/users/X3STQW

* Session One
* Session Two
* Session Three
* Session Four
* Session Five
* Session Six
* Session 0


--*--*--*--*--*--*--

Session'lar hakkında:

Hiçbir session'ı tasarlarken kafamda o listeye ait özel bir konsept yoktu, sonuçlar bazen 1 haftaya varan süreçler boyunca ufak ufak fikirlerin bir araya getirilmesiydi, bazen çok daha kısıtlı zamanda çıtayı kendimce yükseltebilme çabalarıydı. Şimdi dinlerken, biraz daha büyüyüp serpildiklerini görüp her listenin kişiliğini yorumlayabilmeye başlıyorum:

Session One : Dünyaya hoşgeldin yeni çocuk! Çoğunlukla günümüzden besleneceksin, zamanla öğrenmeye devam edeceksin. Damarlarında serin bir ürperti ( chill:) ) dolaşıyor, kulaklarını da daha en baştan beklenmedik yerlerden gelecek uyumlu tınılara açmışsın.

Session Two : Elektro/"akustik" hareketler bunlar. bir ara uyaklı, bir ara damardan funky. akustik derken bazen de folklorik öğreleri kastetmek gerek, ve arada sırada bizi teknolojinin ve tüketimin kıskaçlarında tutan modern dünyayı eleştirebilmek.

Session Three : "rare groove" tınıları üsse sızmaya başlar, ambiyans ve büyülü vokaller "biz de sizi bekliyorduk" diyerek beklenmedik sevgi dolu bir karşılama gerçekleştirir. Herkes hayatından en az eskisi kadar memnundur.

Session Four : Ben de sizi seviyorum canlar :) Bazen öyle anlar gelir ki, şarkılar sizi dünyadan koparabilir. Karşı koyamayacaksanız, oksijeni verip tepkimeyi başlatmayın. Anahtar kelimeler: gün -dönümü-, açık -fikirler-, -bir- sehayat, kumsalda -samba-, yükseklerde -sürüş-, -taşdan- sokaklar, -kesirlere- bölünmek, var -olabilmek- ve -mutlak- galibiyet!

Session Five : Geceyle beraber bünyeye alınmalı ve beşinci kata çıkılmalı. Sakin ve sessiz olmak gerek, aralardaki bazı odalar çeşitli müzik deneyleri yapma amaçlı kullanılıyor. şşşhhh... Hayatta kalabilmeniz için bir tüyo: Çıkış kapısı yağmur ormanlarına açılır.

Session Six : Dub dub dub... bossa bossa nova... hip trip hop... easy down tempo... kültürler arası esintiler... bir dünya ses... hey! ben bu şarkıyı biliyordum! Işıkları kapatmadan son bir kere kovboymuşçasına dans etmek gerekli, yoksa ışıkları kapayıp mı dans etsek?

Session 0 : Eminim ki buradaki şarkılarla yanlış bir yere varamazsınız. Zaten bu nedenle şarkılar bu ilk miks listesi oluşumunda yer aldılar. "Chill-out'un kökleri break'n'chill topraklarına uzanır ve en özen gerektiren, ve seyretmesi en keyifli sesler kendinden emin bir şekilde gün ışığına kavuşur."

--*--*--*--*--*--*--

Ve bazı ayrıntılar:

=> mp3'leri 128 kbps kalitesinde yayınlıyorum, çünkü amacım sadece sizleri bu müziklerin varlığından haberdar etmek, kulakları ve gözleri açabilmek. kalite gerektiren durumlarda, lütfen kaliteyi kendiniz arayıp bulun, mümkünse gidip albümleri satın alın, sanatçıların konserlerini takip edin, vs. Şarkı listelerini açık olarak yayınlamamaın sebebi de benzer denilebilir, başta size belki pek anlam ifade etmeyecek olan isimleri sıralamam, bence ilgiden çok ilgisizliği beraberinde getirecekti.

=> bütün session'lar canlı olarak, hardware mikser ve cue için kullanabileceğim bir kulaklık çıkışı olmadan, sadece bir bilgisayar, fare ve bir çift hoperlör yardımıyla kaydedilmiştir. DJ'likle az çok uğraşanlar bunun ne kadar zorlayıcı ve sınırlayıcı olduğunu tahmin edebilir. Ayrıca setlerin içerisinde 70 bpm'den 130 bpm'e kadar şarkılar bulunmakta, bu da alışık olunan "ritmleri kesiştirip" bir şarkının sesini kısıp diğerinin sesini açmak, birkaç efekt eklemek, eq'larla rahat rahat oynamak olanağını insanın elinden çoğunlukla alıyor. Ama getirdiği çok daha önemli bir şey var: "Her şarkıda kendine has bir kişilik". Özel olarak mikslenmek için, basit melodilerle yazılmış şarkılar değiller, canlılar, konuşuyorlar. Bu seride tek yaptığım cümleleri bir araya getirip bir seansla bir paragraf oluşturmaya çalışmak

=> Hiçbir şarkı listelerde iki kere yer almamıştır (başlangıç şarkısı istisnadır, flyer'da vurgulanan "spy music" teması, bir İtalyan film bestecisinin şarkısı olan ilgili şarkı liste başladığı anda dikkat çekebilmeliydi. ). Hiçbir session'da bir sanatçıya ait iki şarkı yer almamıştır.

=> İstatistiklere bakılırsa:
toplam süre: 12 saat 53 dakika 32 saniye
toplam şarkı sayısı: 163
en çok yer bulan plak şirketi : Ninja Tune ( 30 şarkı, genelde listenin son kısımlarında yer almışlar.)


--*--*--*--*--*--*--

Son Sözler:

Lafın gelişi "son sözler" başlığını atmayı uygun gördüm. Blogumdaki yeni sezon temizliği (taglerin düzenlenmesi, linklerin elden geçirilmesi vs) ardından elbette yeni içerik planlarım da bulunmaktadır.

Yukarda yazılanlar, break'n'chill Sessions'ın ana mekanı olma özelliği taşıdığından, blogdaki diğer içerik / anlatım diliyle biraz farklılık göstermektedir :)

break'n'chill sessions hakkında paylaşmak, yorumlamak, sormak istedikleriniz olursa çekinmeyin, üst kısımda ismimin altında yazan e-mail adresimden bana ulaşın.

2 yorum:

staralfur4 dedi ki...

o kadar güzel ki.. session1'i dinliyorum sabahtan beri, dışarıda deli gibi yağmur yağıyor, uzaklardan ulaştın bana farkında bile olmadan, havayı ve bugünümü güzelleştirdin, emeğine sağlık adilcim..

MontaigNeden dedi ki...

Cue'ler olsaymış parçaları bölebilirdik. Ekleme şansınız var mı acaba? Saygılar.