20071101

festival gibi

Uzun süre önce, tanıdık isimler görebilmek umuduyla akbank caz festivalinde bugüne kadar çıkmış isimlere göz atmıştım ve notlarımı bir kenara almıştım. Bu notlarımı derleyip paylaşacağım bu yazıyı yazarken aklımda olanları özetlemek gerekirse: bir: Kaçırdığım ve sevdiğim isimler bir daha gelseler de izlesem. artık isimlerini gördüğüm zaman heyecanlanacağım kesin. iki: Umarım ileri günlerde de etkinliklerde tanıdık isimleri -bolca- görebilirim. üç: Cazdaki chill-out ve elektronik tınılarının paylaşıldığı etkinlikler desteklenmeli ve her yıl daha da artmalı:)... dört: bu seneki caz festivali reklamı oldukça hoşuma gitmişti:) blogum renklensin, siz de festival havasını tadın azıcık:



2006, 16. akbank caz festivali:
Alice Russell
Plak Şirketi: Tru Thoughts
Quantic Soul Orchestra'nın ana vokali, zenci ses rengine sahip olduğu söylenebilecek İngiliz bir kadın. Soul-caz müzikle dans öğelerini birleştiren pek çok kayıtta kendisini duyabilirsiniz. İlk albümü, diğer sanatçılarla beraber yaptığı çalışmaların bazılarını derlenmiş olduğu "Under The Munka Moon" idi, sonrasında "My Favourite Letters" isimli, kendi şarkılarından oluşturduğu albümü çıktı. Az önce Tru Thoughts'un sitesinden öğrendim ki, artık Tru Thoughts'ta yer almıyormuş Alice Russell. nerede olursa olsun takip edicem sonuçta, yeni şarkılarda da sesini duyabileyim de:)

2005, 15. akbank caz festivali
Flanger
Plak Şirketi: Bir dönem Ninja Tune'daydılar. Son kayıtları Nonplace'den çıkmış.
Kayıtlarını dinlerken, amaçlarının sınırları zorlamak olduğunu anladığım bir gruptu. Tekrardan uzak kalmayı, organik ve kompleks bir müzik yapmayı hedefliyorlardı sanırım. Midnight Sound isimli albümleriyle güzel bir giriş yapabilrsiniz bu gruba. Ya da Nuclear Jazz ile (Templates ve Midnight Sound'un yeniden master edilmiş hallerini bir araya getirmişler bu albümde). Canlı enstrümantasyonlarla birlikte, izlemek şarttı:)

Tosca
Önümüzdeki hafta canlı canlı dinleyeceğim isim kendileri:) Heyecan gittikçe tırmanıyor. Konser sonrasında izlenimlerimi aktarıcam mutlaka, o yüzden şimdilik kısa keseyim.

2004, 14. akbank caz festivali
Jazzanova
Derlemelerini yeni yeni takip etmeye başladım. Oldukça ünlüler ve bir DJ karması olarak tanımlanıyorlar. Prodüksiyonlarıyla, chillout ve nu-jazz denildiğinde akla gelen ilk isimlerden Jazzanova. şu ana kadar katkıda bulundukları albümlerden en çok hoşuma giden albümler, Secret Love 1 ve 2 oldu, biraz da folk esintileri sebebiyle:)

2001, 11. akbank caz festivali
Wibutee
Çok başarılı bulduğum bir isim. Çoğunlukla future jazz diye taglemişler nedense:) Demin bahsettiğim Flanger'ın deneyselliğini çoğunlukla kaybetmeden, daha rahat dinlenilebilir bir müzik yaptıklarını söyleyebilirim. Bir de aynı festivalde Erik Truffaz da yer almış. Son kayıtları oldukça geniş bir yelpaze içerisinde bence, ve modernleşmiş halini merak edenlere, son 2-3 albümünü öneririm.

1992, 2. akbank caz festivali
Cassandra Wilson
Delta blues etkileriyle müziğini yapan bir isim. 1993 yılında çıkmış olan ve yeniden yorumladığı şarkılardan oluşan "Blue Light Til Dawn" albümünü bu ismi merak edenlere öneririm. Sakinleştirici, ama hafif hüzünlü, komplo teorileriyle kafanızın karıştığı yaz akşamlarına bire bir :) biraz kişisel oldu son tanım, neyse:)

ve günümüze dönelim, 17. akbank caz festivali:
Nostalgia 77 Octet
Plak şirketi: Tru Thoughts
Bu sene, Tru Thoughts'un önemli isimlerinden biri daha, ülkemizde konser vermiş oldu:) Haklarında biraz daha bilgi verebilmeyi isterdim :(

Bu kadar Tru Thoughts esintisi görünce, merak ettim esintinin kaynağı nedir ve araştırdım: Tru Thoughts'un Türkiye temsilcisi A.k.Müzik'miş. Alice Russell, Nostalgia 77 Octet ve şirket içinde yer alan sanatçılardan karma şarkıların yer aldığı Shapes derlemelerini Türkiye'ye getirmişler. G-Stone'un da temsilciğini almışlar (bknz Urbs, dinlemeniz önerilir. Tosca'nın bazı albümleri de listelerinde görünüyor.)

A.k.Müzik'te dikkatimi çeken bir diğer albüm ise İstanbul Lounge 102'nin çıkarmış olduğu derleme albüm. Basın tanıtımdan: "Soul Seduction bünyesindeki Mole, Couch Records, Dope Noir G-Stone, Opets Club, Swirl Sunshine, Tru Thoughts, Ecco Chamber gibi firmaların yayınladığı ambient, chill out, dub, trip-hop, nu jazz, deep house, broken house ve world müzik tarzlarındaki hepsi birbirinden çok ses getirmiş parçaları Can Tanca, dünyanın önde gelen radyolarına eşdeğerde teknik olanaklara sahip Lounge FM Stüdyolarında derledi."

Son olarak bir isim daha önereyim: nu-jazz'in öncülerinden olarak anılan Bugge Wesseltoft'u keşfettim geçenlerde (açık radyo sayesinde, ki bu başka bir yazının konusu olur umarım:) ). Enstrümanların ön planda kalabildiği bir müzik yapıyor bence Bugge Wesseltoft, Cinematic Orchestra'nın önceki dönemleri kadar sürükleyemiyor belki beni, ama bakış açısı, pek çok yeni ismi derinden etkilemiş olmalı.

Keşke daha fazlasını da paylaşabilsem bu yazıda, malum aralarım uzun oluyor :) Dilediğim kadar bilgi verememiş olsam da, isimleri yeni tanıyanları meraklandırabildiysem, ne mutlu bana.

Hiç yorum yok: