20080130

Crazy P. ve Saklikent Konseri

Düzgün bir konserin eksikliğinin can sıkıntısıyla Saklıkent'in sayfasına girdiğimde farketmiştim bu konseri sanırım. O sıralar Crazy P. ismini pek tanımıyor olmama rağmen, konserle ilgili tanıtıcı yazı oldukca ilgi çekiciydi:

"Aylık IDJ dergisinin Ocak 2006’da hazırladığı “elektronik müzik” dosyasında günümüzün en iyi canlı müzik performansına sahip gruplarının başında gösterilen Crazy P, ilk defa Ankara da sahne alacak."

Crazy P. ismini biraz araştırınca hemen Radar Live 2006'daki canlı performans kayıtlarını buldum youtube'da. Benim için heyecan verici bir deneyimdi. Size de sunayım bu lezzeti hemen:



Ayrıca kendi müzik arşivimde de bir şarkılarının bulunduğunu farkettim. Thievery Corporation'ın The Outernational Sounds derlemesinde (sonrasında ilk albümlerinde yer aldığını öğrendiğim) "3 Play It Cool" şarkıları yer alıyordu. Süper bir downtempo şarkısıymış kendisi. Barry White'ın "cool" konusma havasını oldukça andıran vokaller eşliğinde (bakınız Can't Get Enough Of You Babe şarkısının girişi:) ), zaman zaman groovy, zaman zaman trip-hopla karışık elektronik tınılı sağlam bir şarkılarına ulaşmıştım böylece.

Grubun bilgilere ulaştıkça yavaş yavaş müziklerine olan ilgim artmaya başlamıştı. Crazy P.'nin şu anda Shiva Records dahilinde yer aldığını öğrendim (öncesinde Paper Records'talarmış). 4 tane uzun çalarları vardı, hepsini bir şekilde dinleme şansını yakaladım konser öncesinde. Bu albümleri sıralamak gerekirse:


[1999] A Nice Hot Bath With {PAPCD004}
[2002] Wicked Is Music {PAPCD016}
[2003] 24 Hour Psychedelic Freakout {SHIVACD 001}
[2005] A Night on Earth {SHIVACD 009}

İlk albümlerinde sample dışında vokal kullanmamışlar ve 2. albümlerinden itibaren bayan vokallerine kavuşmuşlar. İlk albümlerinden itibaren house-downtempo müziğine zengin örnekler kazandırdıklarını düşünüyorum. Konser öncesinde albümleri arasında bir favorim olamamıştı açıkçası, her albümde çok hoşuma giden şarkılar vardı mutlaka. Her albüm, öncekilere göre daha çok vokal içeriyordu yalnız:)

Biletler alınmış, sıra konsere gelmişti artık. Çok yoğun kalabalık beklemesem de bu sağlam gruba bir miktar ilginin olacağını düşünüyordum, ancak kapı açılış saatinde sadece 6-7 kişi vardı konseri bekleyen, bu duruma çok şaşırdığımı itiraf etmem gerek=) Bu konuya tekrardan değineceğim sonra.

Kapı açılışından kısa bir süre sonra, DJ Fattish müziğe başladı. Oldukça sevimli birisiymiş kendileri. En başta downtempo/chillout şarkılarını miksliyordu. (keşke seçtiği şarkılarda daha çok jaz olsaydı). Bu sırada hem ben, hem kendisi çaldığı ritmlerden çok büyük keyif alıyorduk:) Sonrasında dans müziğinin ağırlık kazanmaya başlamasıyla birlikte setin gidiş yönü belirlenmeye başladı ve bas ritmler sabitleştiği andan itibaren uzunca bir süre house çaldı, yanılmıyorsam:)

Crazy P.'nin sahneye çıkması ise "yeni gün"ü bulmuştu. Saat 12'yi geçtikten sonra (ve hala az sayıda olan dinleyicilerin sabırsızlandığı anlarda) DJ Fattish CD çantasını kapattı, sahneden indi ve Crazy P, sahnedeydi.

Konser sürecini genel olarak özetlemek gerekirse: "Son albüm ağırlıklı, hareketli, (en önemlisi) son derece net ve keyifli" bir konserdi. Albümü canlı canlı dinledim gerçekten, her sesin tadını çıkararak:) Vokalsiz şarkılarından da bir örnek çaldılar ve bu örnek de son albümlerinde en sevdiğim şarkılardan birisi olan Bumcop'tı. O şarkıyı bildiğim ve canlı dinlediğim için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. O şarkı, içerisinde güzel bir yolculuk barındırıyor bence=) Diğer çaldıkları şarkılardan şimdi hatırladıklarım şöyle: Lady T, Can't Get Down(İki vokal olarak söylediler bu şarkıyı da), Cruising, You Started Something (The Wicked Is Music), Time İs Right(24 Hour Psychedelic Freakout),Sun Science. Emin olmamakla birlikte Night On Earth şarkılarını da çalmışlardı diye hatırlıyorum, unuttuğum birkaç şarkı daha var ayrıca (Şarkı isimlerini zaten bilmiyordum konsere giderken, bu listeyi konserden yaklaşık 2 hafta sonra çıkarmaya çalışıyorum:) ).

Yaklaşık 1 saat süren bir performanstan sonra, bir ara alıp sonrasında döneceklerini söylediler. Grubun sahneden ayrılmasından bir süre sonra enstrümanların toparlanmaya başlağını gördük ve sonunda sahnedeki bir görevli, konserin bitmiş olduğunu söyledi. Nedenini ise tahmin etmek zor değildi: Seyircinin azlığı ve ne yazık ki ilgisizliği. Bence, konserin tanıtımını çok sınırlı tutulmuştu, bu da katılımı düşürmüştür sanırım. Genelde oldukça eleştirel yaklaşmaya çalışan (aldığım keyfi bozmadan tabi=) ) yaklaşmaya çalışan ben bile konseri, çalınan şarkıları, performansı, ortamı bu kadar beğenişken insanların konsere olan ilgisizliği günün yorgunluğundan mıdır sadece bilemiyorum. Vokalleri sahnede kendini kaybedercesine dans ederken sadece kıpırdanmalar oluyordu karşısında, sahne önüne doğru gelenleri desteklemeye çalışıyordu arada sözleriyle:)

Bu konserin sonucunda grubun bir daha Ankara'ya gelmesinin zor olacağını düşünüyorum, ve bu "tek" fırsatı kaçırmadığım ve rahat bir ortamda keyfini çıkardığım için konseri kaçıranları kıskandırmak niyetindeyim:) Crazy P.'nin performansı kısa sürmüş bile olsa, öncesinde Fattish'in çaldığı şarkılar müziğe doymamızda büyük katkı sağlamıştır (ilerleyen saatlerde artık tek ekseni sabit ritmler ve dans olan şarkılar çalmasına rağmen).

Konseri kaçırmış olsanız bile, bu grubu keşfetmenizi öneriyorum. Belki "en iyi" demek her konuda mümkün değil kendilerine, ancak yaptıkları işi sağlam, tatmin edici ve sürükleyici yapıyorlar.

Son not olarak da, Saklıkent'e ortam dekorasyonuna bir miktar önem verdiği için teşekkür etmek lazım. Boş alana masaların yerleştirilmiş olması ve tavandan sarkan süsler ortamı bu ferah müziğe çok güzel hazırlamıştı. Saklıkent'i çok fazla bilmem, ama o gün güzel müziklere güzel ortam hazırlamaya çalıştıklarını gördüm.